Egy blog a fenntartható fejlődésért, Földünk védelméért

Zöld Világunk

Zöld Világunk

Hírességek, akik sokat tesznek a környezet és az élővilág védelméért

2019. augusztus 28. - TokárTamásZalán

A siker, a pénz és az ismertség, szerencsére nem mindenkit részegít meg. Vannak olyan hírességek, akik szeretnének egy jobb világot teremteni. Törődnek a környezet és az élővilág sorsával, példát mutatnak életvitelükkel, zöld tüntetéseken vesznek részt, adományoznak, környezetvédelmi szervezeteket támogatnak vagy hoznak létre.

Edward Norton (1969. augusztus 18. - ) - Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező, producer

A nemrég az 50. születésnapját ünneplő színész előszeretettel használ tömegközlekedési eszközöket, gyakran jár a New York-i metróval. 2003-ban támogatta a BP Solar Neighbors Programot, mely a rászoruló családok otthonát alakítja át energiatakarékossá, napelemek segítségével. Edward Norton a Kelet-Afrika ökoszisztémájának megőrzésén dolgozó, Maasai Wilderness Conservation Trust amerikai társzervezetének elnöke. 2009-ben három maszáj harcossal lefutotta a New York-i maratont, hogy felhívja a figyelmet a szervezetre és adományokat gyűjtsön. 2010-ben az ENSZ jószolgálati nagykövete lett, azóta rendszeresen tart előadásokat az élővilág sokszínűségéről.

edward_norton.jpg

Edward Norton lelkes környezetvédő aktivista, az ENSZ jószolgálati nagyköveteként rendszeresen tart előadásokat az élővilág sokszínűségéről (Kép innen)

Daryl Hannah (1960. december 3. –) – amerikai színésznő

A híres színésznő aktív környezetvédő. Számtalan zöld kampányhoz adta az arcát, továbbá több cikket is írt a The Guardian számára, a fenntartható fejlődés témában. Gyakran vesz részt tüntetéseken, többször is ült börtönben emiatt. Először 2006-ban tartóztatták le, amikor egy biofarm bezárása ellen demonstrált, felmászott egy fára, ahol 23 napig élt. Másodszor 2009-ben került rácsok mögé, mert tiltakozott egy hegycsúcs bányászata ellen. 2011-ben szintén elvitték a rendőrök, amikor csatlakozott a Fehér Ház előtt tartott tüntetéshez a Keystone kőolajvezeték ellen. Daryl Hannah környezettudatosan él, háza a Sziklás hegységben van és csak megújuló energiaforrásokat használ. 

daryl-hannah.jpg

Daryl Hannah, számtalan zöld kampányhoz adta az arcát, továbbá több cikket is írt a The Guardian számára a fenntartható fejlődés témában (Kép innen)

Ian Somerhalder (1978. december 8. –) – amerikai modell, színész és producer

A Vámpírnaplók tévésorozatból ismert színész, a környezet- és állatvédelem elkötelezett híve. Az elsők között vett részt a Deepwater Horizon olajfúró torony 2010. április 22-ei katasztrófája okozta károk helyreállításában, ezen kívül közszolgálati közleményben hívta fel az emberek figyelmét, hogyan tudnak segíteni.  2010. november 13-án ő volt a házigazdája a St. Tammany Humane Society jótékonysági rendezvényének, valamint támogatta is az állatvédő szervezetet. A színész 32. születésnapján, 2010. december 8-án, létrehozta az Ian Somerhalder Alapítványt. A szervezet már több mint 100 országban működik, célja a Föld megóvása, környezetvédelmi akciókat kezdeményez és támogat, valamint segít a bajba jutott állatokon. Az alapítványt van lehetőség pénzbeli juttatásokkal is támogatni, vagy lehet akár csatlakozni egy-egy általa indított projekthez is.

ian_somerhalder.jpeg

Ian Somerhalder a környezet- és állatvédelem elkötelezett híve, 32. születésnapján létrehozta az Ian Somerhalder Alapítványt, melynek célja a Föld megóvása és a bajba jutott állatok megmentése (Kép innen)

Brigitte Bardot  (1934. szeptember 28. –)  - francia színésznő, énekesnő, állatvédő

Brigitte Bardot 1973-ban fejezte be filmes karrierjét, ezután már csak az állatvédelemnek szentelte életét. 1977-ben a fókakölykök védelmében indított kampányt, akcióját siker koronázta, betiltották a fókaborjúbőr kereskedelmét. 1986-ban létrehozta a Brigitte Bardot Állatvédő Alapítványt. Annak érdekében, hogy fenn tudja tartani, elárverezte ruháit és vagyontárgyait, később 1991-ban híres birtokát, La Madrague-ot, szintén az alapítványnak ajándékozta. Publikált, konferenciákat, tüntetéseket szervezett, valamint felszólalt a delfinek, lovak, tigrisek és orrszarvúk leölése ellen is. A színésznő egy interjú során kifejtette: “Az állatvédelmi munka nem tevékenység, hanem vallás számomra.” Évtizedeken át tartó missziójáról még könyvet is írt A küzdelem könnyei címmel, ami 2018-ban jelent meg. 

brigitte-bardot.jpg

Brigitte Bardot 1986-ban létrehozta a Brigitte Bardot Állatvédő Alapítványt, publikált, konferenciákat, tüntetéseket szervezett, valamint felszólalt a fókakölykök, delfinek, lovak, tigrisek és orrszarvúk leölése ellen is (Kép innen)

Leonardo DiCaprio (1974. november 11.– ) -  Oscar-díjas és többszörös Golden Globe-díjas amerikai színész

A színész szívén viseli a bolygónk sorsát, egyszer azt nyilatkozta, hogy szerinte a globális felmelegedés „az első számú környezetvédelmi kihívás”. Házára napelemeket szerelt fel, hibridautóval jár és magánrepülőgép helyett menetrend szerinti repülőjáratokkal utazik. 1998-ban létrehozta a Leonardo DiCaprio Alapítványt, mely eddig összesen 100 millió dollárral támogatta például az őslakosok jogvédelmét, a mangrove növény újratelepítését, az oroszlánok, bengáli tigrisek megóvását, valamint a fenntartható napenergiához való könnyebb hozzáférést. Környezetvédelmi témájú dokumentumfilmeket is készített, Az utolsó óra (2007), Özönvíz előtt (2016), Forrongó jég (2019) címmel. Leonardo DiCaprio 2016-ban Oscar-díjat nyert, köszönőbeszédében felhívta a figyelmet a globális felmelegedésre és annak veszélyeire. 2019. júliusában, Laurene Powell Jobs (Steve Jobs özvegye) és Brian Sheth milliárdos befektetők közreműködésével, megalapította Earth Alliance nevű környezetvédelmi világszervezetét. A szervezet legfontosabb célja, hogy kezelje a klímaváltozás és a fajpusztulás problémáját. DiCaprio szintén aggódik a jelenleg is tomboló amazóniai erdőtüzek miatt. Eddig 5 millió dollárral járult hozzá, hogy a lángokat megfékezzék. Instagram oldalán, a több mint 34 millió követőjét arra buzdítja, hogy adományozzon a frissen létrehozott Earth Alliance-nek, vagy bármely olyan szervezetnek (Rainforest Alliance, Rainforest Trust, Rainforest Action Network), amely az esőerdők megmentésén fáradozik.

leonardo_dicaprio.jpg

Leonardo DiCaprio szívén viseli a bolygónk sorsát, 1998-ban létrehozott alapítványa összesen 100 millió dollárt adományozott a környezet és az élővilág megóvása érdekében, idén júliusban pedig megalapította környezetvédelmi világszervezetét Earth Alliance néven (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7715028482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.30. 00:14:04

Egyem a szívüket..Bambuszszívószállal szürcsölik a koktélt a klimatizált villájukban..

midnight coder 2019.08.30. 06:42:34

Miért van olyan érzésem, hogy ez az egész környezetvédelmesdi leginkább a marketingrõl szól, és a bolygó sorsa csak huszadrangú tényezõ ?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.30. 18:42:11

@midnight coder: Az ember az életvitele által lesz környezetvédő, nem a dumával.Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!
süti beállítások módosítása