Egy blog a fenntartható fejlődésért, Földünk védelméért

Zöld Világunk

Zöld Világunk

Hogyan segíthetünk a keleti sünnek?

2019. november 02. - TokárTamásZalán

A keleti sün sokak által kedvelt állat, ráadásul védett, ezért, ha találkozunk egy példánnyal, jó ha tudunk néhány dolgot vele kapcsolatban. A most következő tanácsok segítenek eligazodni, mi a teendő, ha egy sün segítségre szorul, mit tehetünk mi és mikor kell szakemberhez fordulnunk!

1. Mikor szorul a sün feltétlenül segítségre?

A keleti sün éjszakai állat, ezért ha napközben látjuk, valószínűleg valami baja van. Betegségre utal, ha valamelyik példány túl távol alszik a búvóhelyétől esetleg az út vagy a járda közepén tartózkodik. Ha nyílt sebe van, eltört, vagy megsérült a lába, biztos, hogy orvoshoz kell vinni. Fontos tudni, hogy ha mindkét lábát húzza, lehet, hogy gerincsérülése van, ilyenkor óvatosan nyúljunk hozzá! Ha hálóba gabalyodott ne próbáljuk kiszabadítani, a hálóval együtt vigyük szakemberhez.

A sün novembertől március végéig téli álmot alszik, mivel a hidegebb időjárás miatt kevesebb táplálék áll rendelkezésére. Ahhoz, hogy átvészelje ezt az időszakot, november elejére el kell érje a 600 grammos súlyt, ha ennél könnyebb, alacsonyabb a túlélési esélye (a nyár második felében születettek között ez előfordulhat).

A keleti sün védett állat (eszmei értéke 25 ezer Ft), semmiképp se vigyük be az otthonunkba, mert tilos! Ha segítségre szorul, juttassuk el állatorvoshoz, vagy állatkertbe (néhány fontos információ itt), de akár a Sünbarát Alapítványhoz is fordulhatunk! Mielőtt orvoshoz vinnénk, tegyük egy újságpapírral és törölközővel bélelt kartondobozba, rakjunk mellé melegvizes palackot. Kesztyűben fogjuk meg az állatot, mert haraphat és a tüskéi is szúrhatnak, ráadásul a sünök gyakran tele vannak kullancsokkal és egyéb élősködőkkel!

hedgey-noooo-460x259.jpg

Ha a keleti sünnek megsérült, vagy eltört a lába, biztos, hogy orvoshoz kell vinni!  Fontos tudni, hogy ha mindkét lábát húzza, lehet, hogy gerincsérülése van, ilyenkor óvatosan nyúljunk hozzá! (Kép innen)

6a00d83451ded069e201b7c8453a98970b-800wi.jpg

A keleti sün novembertől március végéig téli álmot alszik. Ahhoz, hogy átvészelje ezt az időszakot, november elejére el kell érnie a 600 grammos súlyt, ha ennél könnyebb, alacsonyabb a túlélési esélye! (Kép innen)

2. Mit NE tegyünk, ha kölyöksünt találunk?

Ha kölyöksünt találunk, ne vegyük ki a fészkéből, semmiképp se fogjuk vagy simogassuk meg, mert az anyja elhagyhatja. Ne vigyük magunkkal (kivéve, ha segítségre szorul) addig, amíg meg nem győződtünk arról, hogy a kis süni tényleg végleg magára maradt, vagy elárvult.

kolyok.jpg

Ha kölyöksünt találunk, semmiképp se fogjuk vagy simogassuk meg, mert az anyja elhagyhatja! (Kép innen)

3. Figyeljünk rá!

Vezessünk óvatosan! A legtöbb sün elütés, éjszaka vagy szürkületkor következik be, leginkább nyár elején. Esőzések után megnő az esélye, hogy sündisznóval találkozzunk. Ha látunk egy példányt, vigyük távolabb az úttól, ahol a forgalom már nem jelent rá veszélyt.

A Fővárosi Állat- és Növénykert, arra hívta fel a figyelmet a napokban, hogy az avarégetés miatt sok sün pusztul el! Legyünk körültekintőek, mert az állat gyakran a levélkupacok alatt húzza meg magát, hogy téli álmot aludjon! (A 206/2010-es kormányrendelet értelmében az avarégetés országosan tilos, kivéve, ha az adott település önkormányzata másképp nem rendelkezik.)

jlvflpaep_y08e2zbsocrc0wequki0gx2zbm2b9ibh8.jpg

Fontos, hogy óvatosan vezessünk, a legtöbb sün elütés éjszaka vagy szürkületkor következik be! (Kép innen)

burningleaves-768x510_1.jpg

Legyünk körültekintőek, mert az állat gyakran a levélkupacok alatt húzza meg magát, hogy téli álmot aludjon, az avarégetés miatt sok sün pusztul el! (Kép innen)

4. Mivel etessük, itassuk?

Ha időnként sün vendégeskedik a kertünkben, az azért jó, mert rendkívül hasznos állat. Csigákkal, gilisztákkal, rovarokkal, férgekkel táplálkozik. Elősegíthetjük a téli álom előtti hízókúráját azzal, hogy ételt hagyunk kinn neki, de akkor is etethetjük, ha enyhébb a tél és emiatt felébred, mert ilyenkor értékes kalóriákat éget el. Adhatunk neki macskaeledelt, nyers, darált csirkenyakat, lisztkukacot, lágy vagy főtt tojást, szőlőt, banánt, esetleg mazsolát. Hagyhatunk kint neki egy tál vizet is, de semmiképp se itassuk tejjel, mert laktózérzékeny!

sun-eszik.jpg

Ha szeretnénk elősegíteni a sün téli álom előtti hízókúráját, vagy ha enyhe a tél és emiatt felébred, adhatunk neki többek között macskaeledelt, lisztkukacot, szőlőt, banánt vagy mazsolát! Itathatjuk vízzel, de semmiképp se kínáljuk tejjel, mert laktózérzékeny! (Kép innen)

5. Biztosítsunk sünbarát téli pihenőhelyet a számára!

A keleti sünnek azzal is segíthetünk, ha téli pihenőhelyet biztosítunk a számára. Elkészthetjük akár mi magunk, levelekből, gallyakból, de ha kialakítunk egy kis nyílást a komposzt alján, a sün ott is szívesen végigalussza a telet. Szintén okos megoldás lehet a Süntanya (más néven Süngarázs), melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján lehet megrendelni.

mamapeapod.jpg

A keleti sünnek azzal is segíthetünk, ha téli pihenőhelyet biztosítunk a számára, elkészíthetjük akár mi magunk is, levelekből, gallyakból! (Kép innen)

suntanya_orban_zoltan_0003.JPG

A keleti sünnek azzal is segíthetünk, ha téli pihenőhelyet biztosítunk a számára, okos megoldás lehet a Süntanya, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján lehet megrendelni! (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9415284136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silverrant 2019.11.03. 23:45:19

Ó Istenem! Mikor fog már végre kikopni a köztudatból hogy a megérintett kölyökállatot elhagyja az anyja?!!?!

Az állatok sokkal jobb anyák mint az ember asszonyok!
Soha nem hagyják el a kicsinyeiket, csak mert te hozzányúlsz.
Ki a f--- találta ki ezt a fasságot????

clivis 2019.11.04. 07:11:53

@silverrant:
Erről azért elég sok elhagyott őzgida tudna mesélni - ha még élne. De biztosan te tudod jobban, gondolom, legalábbis etológus vagy...

Boar. 2019.11.04. 07:52:52

A sünnek úgy segíthetünk, hogy békén hagyjuk...
Ennyi.

gaszton42 2019.11.04. 11:38:19

@silverrant: eszembe sem jutott hogy vadallat kicsinyet megfogdossam ha nem muszaj, de hazinyulakat kb 40 evig tartottunk es pont ott elofordult hogy akar meg is folytotta az anyanyul a sajat kolyket ha idegen szagot erzett rajta, viszont ki lehetett ezt kerulni, altalaban egyszerre vagy majdnem egyszerre voltak vemhesek édesanyám nyulai, és az töbször előfordult a 40 év alatt hogy megbetegedett vagy elpusztult anya szoptatós kolykeit atrakta a masik anyahoz de ilyenkor hogy ne tudja szag alapjan megkülönböztetni a sajat kolykeit másétól, az össze kölyket lefújta valami erős szagú kölnivel, de jutott belőle az anya orrára is, prüszkölt tőle de mikorra lekopott róluk ez a szag addigra már befogadta az anya az összeset.
süti beállítások módosítása