Egy blog a fenntartható fejlődésért, Földünk védelméért

Zöld Világunk

Zöld Világunk

5 veszélyeztetett természeti világörökségi helyszín

2019. október 09. - TokárTamásZalán

Az UNESCO veszélyeztetettségi listájára azok a világörökségi helyszínek kerülnek fel, melyek hirtelen természeti katasztrófa, háborús vagy etnikai konfliktus, környezetszennyezés, vagy egyéb emberi tevékenység miatt védelemre szorulnak. Íme, 5 olyan terület, melynek megóvására különös figyelmet kell fordítani!

Everglades Nemzeti Park – Amerikai Egyesült Államok

Az 1993-ban veszélyeztetetté nyilvánított, részben mocsaras Everglades, eredeti területének 80%-át veszítette el a mezőgazdasági tevékenységek (lecsapolások, valamint gátak, csatornák építése) miatt, de még így is az USA második legnagyobb nemzeti parkja (6105 km2). Rendkívül gazdag állat és növényvilággal rendelkezik. A 10 őshonos pálmafaj mellett találhatóak itt például mahagónifák, mangrovefák, broméliák, páfrányok és mocsárciprusok is. A park 275 hal és 400 madárfajnak ad otthont, valamint párducok, virginiai szarvasok, aligátorok, lamantinok is élnek a területén.

everglades.jpg

Az Everglades Nemzeti Park rendkívül gazdag állat és növényvilággal rendelkezik. 1993 óta veszélyeztetett világörökségi helyszín, mivel a mezőgazdasági tevékenységek miatt korábban területe nagy részét elveszítette. (Kép innen)

sous-la-surface-de-leau-05.jpg

Az 1993 óta veszélyeztetett Everglades Nemzeti Parkban lamantinok is élnek (Kép innen

Río Plátano Bioszféra-rezervátum – Honduras

A Río Plátano Bioszféra-rezervátum 5250 km2-es területe Honduras legnagyobb trópusi esőerdőit foglalja magába, otthont ad több bennszülött népcsoportnak (pl miszkitó, tawahka indiánok, meszticek) és számos veszélyeztetett állatfajnak (pl. közönséges levesteknős, közép-amerikai tapír). A rezervátum 2011-ben került fel az UNESCO listájára, fenyegetettségének legfőbb oka a mezőgazdaság, a fakitermelés és a vadászat. Az emberei jelenlét következtében a vizek is veszélybe kerületek a szennyezés miatt.

sight_pic_big_1470.jpg

A Río Plátano Bioszféra-rezervátum területe több hondurasi esőerdőt foglal magába. Az UNESCO fenyegetettségi listájára 2011-ben került fel a mezőgazdaság, a fakitermelés és a vadászat miatt. (Kép innen)

288490_viator_shutterstock_169060.jpg

A Río Plátano Bioszféra-rezervátum területe több hondurasi esőerdőt foglal magába. Több veszélyeztetett állatfaj él itt, köztük a közép-amerikai tapír. (Kép innen)

Comoé Nemzeti Park – Elefántcsontpart

A 11500 km2-es terület Nyugat-Afrika legnagyobb nemzeti parkja, mely átmenet az erdő és a szavanna közt (nevét a parkot átszelő Comoé folyóról kapta). Gazdag élővilággal rendelkezik, több mint 70 halfaj, 35 kétéltűfaj, 71 hüllőfaj, 160 emlősfaj, 509 madárfaj, 160 emlősfaj (köztük a veszélyeztetett közönséges csimpánz) valamint 1200 növényfaj otthona. A vadállomány veszélybe került az orvvadászok miatt (számuk a 2002-es elefántcsontparti polgárháború során különösen megnövekedett), valamint csökkent az élettér a haszonállat legeltetés következtében, ezért az UNESCO 2003-ban veszélyeztetetté nyilvánította a parkot. 

comoe_savannah.jpg

A Comoé Nemzeti Park átmenet az erdő és a szavanna közt, gazdag élővilággal rendelkezik. Az UNESCO a területet 2003-ban veszélyeztetettnek nyilvánította az orvvadászok és a túlzott haszonállat legeltetés miatt. (Kép innen)

ximpanzes_del_parc_nacional_comoe.jpg

A Comoé Nemzeti Park gazdag élővilággal rendelkezik 160 emlősfaj él itt, köztük a veszélyeztetett közönséges csimpánz (Kép innen)

Manovo-Gounda St. Floris Nemzeti Park – Közép-afrikai Köztársaság

A Közép-afrikai Köztársaság északi részén található, 1 740 000 hektáros Manovo-Gounda St. Floris Nemzeti Park, Nyugat-és Közép-Afrika legnagyobb védett szavannája. A terület 1997-óta veszélyeztetett világörökségi helyszín, mivel az orvvadászok komoly károkat okoztak az élővilágban. 1981 és 1984 között a zsiráf és az afrikai elefánt állomány háromnegyede tűnt el, a keskenyszájú orrszarvú súlyosan veszélyeztetett lett. A parkban élnek még többek között gepárdok, leopárdok, hiénakutyák, vörös homlokú gazellák, bölények, valamint 320 madárfaj.

desktop2_2.jpg

A Manovo-Gounda St. Floris Nemzeti Park 1997-óta veszélyeztetett világörökségi helyszín, mivel az orvvadászok komoly károkat okoztak az élővilágban. A zsiráf és az afrikai elefánt állomány háromnegyede tűnt el, a keskenyszájú orrszarvú súlyosan veszélyeztetett lett. (Kép innen)

800px-doue_21_06_2010_14_diceros_bicornis.jpg

A Manovo-Gounda St. Floris Nemzeti Park 1997-óta szerepel az UNESCO listáján, mivel az orvvadászok komoly károkat okoztak az élővilágban, a keskenyszájú orrszarvú súlyosan veszélyeztetett lett (Kép innen)

Okapi Vadrezervátum - Kongói Demokratikus Köztársaság

Az 1997 óta veszélyeztetett, 13 726 km2-es Okapi Vadrezervátum, a Kongói Demokratikus Köztársaság Orientale tartományában található Ituri erdőség egyötödét foglalja el. A rezervátum 4000 elefánt, 2000 leopárd, csimpánz és krokodil, több mint 300 madárfaj, valamint 5000 okapi élőhelye. A veszélyeztetett okapi, bár a zebrához hasonlít, mégis a zsiráf legközelebbi rokona. A világörökségi helyszín fenyegetettségének legfőbb oka az erdőirtások és az orvvadászat. Ráadásul 2005-ben, az országban dúló polgárháború a rezervátum területére is kiterjedt. A Kongói Demokratikus Köztársaságnak politikai és gazdasági helyzetéből adódóan nincs elég anyagi forrása, hogy gondoskodni tudjon a rezervátum védelméről.

ccimage-shutterstock_656233735.jpg

Az Okapi Vadrezervátum 1997 óta veszélyeztetett, fenyegetettségének legfőbb oka az erdőirtások és az orvvadászat. 5000 okapi él itt, bár hasonlít a zebrához, mégis a zsiráf legközelebbi rokona. (Kép innen)

800px-epulu_okapi_reserve.jpg

Az Okapi Vadrezervátum 1997 óta veszélyeztetett, fenyegetettségének legfőbb oka az erdőirtások és az orvvadászat. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8715213442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása