Egy blog a fenntartható fejlődésért, Földünk védelméért

Zöld Világunk

Zöld Világunk

Környezetbarát találmányok, melyek csökkenthetik ökológiai lábnyomunkat

2019. szeptember 12. - TokárTamásZalán

Ha szeretnénk megóvni bolygónkat, érdemes átgondolni, hogyan tudjuk csökkenteni ökológiai lábnyomunkat! Szerencsére vannak olyan kreatív emberek, akik környezetbarát találmányaikkal képesek elérni, hogy kevesebb szén-dioxid kerüljön a levegőbe, vagy hozzá tudnak járulni a fák, az óceánok védelméhez.

Ehető csomagolás

A folyamatosan halmozódó műanyagszemét korunk egyik legnagyobb problémája, erre lehet megoldás a SCOBY, melyet jelenleg egy lengyel cég, a MakeGrowLab állít elő. Ez egy különleges csomagolóanyag, mely mezőgazdasági hulladék (pl. eladatlan zöldség vagy gyümölcs, betakarítás után megmaradt levél, kacs, fürt, növényszár), valamint kombucha tea elegyéből készül erjesztéssel. A SCOBY akár el is fogyasztható, de komposztálni is lehet, mivel fél év után 100%-ban lebomlik, alacsony PH értékének köszönhetően. Helyettesítheti a műanyag zacskókat és frissen tartó fóliákat, így kiválóan alkalmas élelmiszer tárolásra. A csomagolóanyag Rosa Janusz, tervező találmánya, ezt fejlesztette tovább Josh Brito, környezetvédelmi szakmérnök.

scoby-packaging-setting-mind.jpg

A SCOBY egy különleges, környezetbarát csomagolóanyag, akár el is fogyasztható, de komposztálni is lehet, mivel fél év után 100%-ban lebomlik (Kép innen)

Kőből készült papír

Az ausztrál Karst Stone Paper nevű vállalat (melynek gyárai napenergiával működnek), olyan jegyzetfüzeteket dobott piacra, melyek nem papírból és vízből, hanem újrahasznosított kőből és gyantából készülnek. Ezt az eljárást azért célszerű alkalmazni, mert a papírgyártás hagyományos formája nagy megterhelést jelent a környezetünk számára. Egy tonna papírmasszához 18 nagy méretű fára és 2770 liter vízre van szükség, valamint 950 kg szén-dioxid szabadul fel az előállítás során. A környezetbarát jegyzetfüzetek egyéb jó tulajdonságokkal is rendelkeznek, lapjaik rendkívül ellenállóak, vízállóak és még az olaj is lepereg róluk. 

papir_kobol.jpg

Az ausztrál Karst Stone Paper nevű vállalat, újrahasznosított kőből és gyantából készült jegyzetfüzeteket dobott piacra (Kép innen)

Ehető evőeszközök

Csak Indiában, évente, 120 milliárd darab műanyag evőeszközt dobnak el, ezért egy vállalkozó, Narayana Peesapaty, úgy döntött, hogy megoldást talál erre a problémára. Megalapította a Bakey’s nevű cégét, majd ehető kanalakat és villákat kezdett el gyártani, natúr, fűszeres és édes ízben. A termék rizsből, kölesből, vagy búzából készül, tartósítószer és adalékanyag hozzáadása nélkül. Bontatlanul akár három évig is eláll, de ha kiveszik a csomagolásából (hacsak nem fogyasztják el) 4-5 nap alatt lebomlik.

hym13bakeys.jpg

Egy indiai vállalkozó, Narayana Peesapaty, hogy helyettesítse a műanyag evőeszközöket, ehető kanalakat és villákat gyárt, natúr, fűszeres és édes ízben (Kép innen)

Hordozható termosztát

Az épületek hőmérséklet szabályozása nincs túl jó hatással környezetünkre, leginkább a légkondicionáló berendezések fogyasztanak el a kelleténél több energiát, így fokozzák a globális felmelegedést. Az MIT mérnökei ezért a szokásosnál környezetkímélőbb módszert találtak ki. Az Embr Wave egy csuklóra helyezhető termosztát, viselője be tudja állítani, hogy meleget vagy hideget sugározzon rá a szerkezet, így valamelyest szabályozható az illető hőérzete. Külön előnye, hogy a szabadban is segítségünkre lehet, ráadásul napenergiával is lehet működtetni, így a nyári hónapokban könnyebben használható.

embr-wave-3-920x614.jpg

A Embr Wave, egy hordozható termosztát, melyet az MIT mérnökei hoztak létre, képes szabályozni viselője hőérzetét, napenergiával is működik, így nyáron könnyebben használható (Kép innen)  

Fürdőruha, mely óceáni hulladékból készült

A különleges fürdőruha Tóth Móninak és Szomolányi Szandrának köszönhető. A magyar hölgyek gyerekkoruk óta barátnők, közös utazásaik során, nem egyszer szomorúan vették észre milyen sok szemét található az óceánokban. Ez vezetett ahhoz a kreatív megoldáshoz, hogy létrehozzák az Undersea Bikinit, mely olyan fürdőruhát gyárt, ami elhasznált halászhálókból és egyéb műanyag hulladékból készült. A cég rendkívül környezettudatos, hiszen még a csomagolásuk alapanyaga is újrahasznosított, ráadásul, ha a márkacímkét elültetik, virág nő ki belőle. Az Undersea Bikini már nem csak hazánkban, hanem külföldön is nagy népszerűségnek örvend.

49379009_138045877207080_4322530297706971366_n.jpg

Az Undersea Bikini fürdőruhái, elhasznált halászhálókból és egyéb műanyag hulladékból készülnek, a cég rendkívül környezettudatos, hiszen a felhasznált csomagolás alapanyaga is újrahasznosított (Kép innen)

undersea_bikini_sebestyen-laszlo-640x426.jpg

Az Uneresea Bikini alapítói, Tóth Móni (bal) és Szomolányi Szandra (jobb) (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9815066946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2019.09.12. 11:10:47

Jó ötletek de ki kell matekozni a teljes életciklust, különben kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket.
- ehető csomagolás: jó ötlet, a higiéniai kérdéseket kell körüljárni
- bikini: az újrahasznosításukat kell kitalálni, mert ha elér egy kritikus tömeget akkor ugyanúgy probléma lesz
- ehető evőeszköz: itt is higiénia a kérdés.
És ami a legfontosabb, ha tökéletesítették a technológiát akkor azt meg kéne osztani a világgal, hogy ne a profittermelés legyen megint a fókuszban. Ezt valami állami v. nemzetközi ösztönzőkkel kéne elérni, mert ha ez nem megy akkor ugyanazt a rossz globális modellt tapláljuk ami a "pénz termel pénzt" alapelven működik, és monopolizálja az erőforrásokat.

lenörd hofstadter 2019.09.12. 11:32:26

És eljövend az az idő, amikor vendégségben az ember megkérdezi, hogy az alapanyagok ehető csomagolásban voltak, és ha igen akkor deglendj meg és egyél szemetet te te barom jókívánsággal eljön az ember oszt zabáljon patkányszaros kaját az aki főzte.
Tényleg van olyan ostoba aki az élelmiszereket ehető csomagolásban szeretné látni a kamion padlóján, amiben előtte disznószart szállítottak?

metal · http://electric.blog.hu 2019.09.12. 11:45:55

"Egy tonna papírmasszához 18 nagy méretű fára és 2770 liter vízre van szükség, valamint 950 kg szén-dioxid szabadul fel az előállítás során." Ez jól hangzik, csak az maradt ki, hogy a csoda kőpapír előállításhoz hogyan alakulnak ezek a számok.

Boar. 2019.09.12. 13:30:25

@metal: Mitől lesz "újrahasznosított" egy kő és vajon a kötőanyagul szolgáló gyanta gyártása majd lebontása mennyire környezetkímélő...
Az is nyitva maradt, hogy az "ehető csomagolás" mivé bomlik le, vajon mennyi szén dioxid vagy neadjisten metán szabadul fel közben...
Ezek megint nagyon látványos megoldások a felszinen, a mélybe nem nem pc lenézni...
süti beállítások módosítása